Kısa Süreli %20 indirim kampanyasını kaçırmayın!
Cevizli Mahallesi, Zuhal Caddesi Ritim İstanbul Plaza, B Blok, No: 44 Maltepe/İSTANBUL

SSK’lı Çalışan Şirket Kurabilir Mi?

SSK’lı Çalışan Şirket Kurabilir Mi?

Özel sektörde sigortalı çalışan işçi aynı zamanda girişimci olup şirket kurabilir mi? Son zamanlarda en çok merak edilen konularda biridir. Bu yazımızda girişimciler hangi koşullar altın şirket kurabileceğini ayrıntılı açıklayacağız.

Öncelikle bu sorunun cevabını iki ana başlık üzerinden. İş Kanunları ve SGK mevzuatı çerçevesinden mümkün olup olmadığını inceleyeceğiz.

1.İş Kanunları Açısından:

İşçinin aynı zamanda şirket kurması ya da başka bir işte daha çalışması, kural olarak İş Kanunu tarafından yasaklanmamıştır Ancak.

İş sözleşmesinde

İşçinin işyeri açamayacağına dair bir hüküm varsa bu durumda işçi işyeri açamaz. İşçinin işyeri açabileceği yazıyorsa, işçi tabi ki işyeri açabilir.  Peki sözleşmede konuyla ilgili bir madde yoksa!

Toplu iş sözleşmesi var mı?

İş sözleşmesinde hiçbir madde yok ise, o halde işyerinde toplu iş sözleşmesi olup olmadığı önem kazanır. Varsa, bu durumda aynı iş sözleşmesinde olduğu gibi, toplu iş sözleşmesindeki hükümlere göre karara varılır. Peki toplu iş sözleşmesi de yoksa!

İş Kanunu devreye

Evet, ne iş sözleşmesinde ne de toplu iş sözleşmesinde bir madde yok ise O zaman is İş Kanunu bakmak gerekir.

İş kanunumuzda,

  • Kanunda işçinin işyeri açmasıyla ilgili bir yasak var mı?
  • Açabileceğine dair bir hüküm var mı?

İki sorunun cevabı ‘hayır’ olacaktır.  İş kanunumuzda işçinin işyeri açmasıyla ilgili bir yasak ve hüküm yoktur. O halde genel iş kurarlar devreye girecektir.

İşçinin uyması gereken genel kurallar.

Çalışan işçinin asli görevi, iş görmesidir. Bu iş görevini işverene bağımlı olarak yapmakta sorumludur. İşverenin yükümlüğü ise ücret ödemektir.

O zaman işçinin işyerinde ya da işyeri dışında yaptığı her hangi bir hareket, söz ya da iş işvereni ya da yaptığı işi olumsuz etkilememelidir. İşçinin açacağı işyerinin işini etkileme ihtimali varsa, işçi bu durumu işvereniyle paylaşmalı ve onun görüşünü de almalıdır. İşveren izin vermesi durumunda işyeri açabilmektedir.

2. SGK Açısından:

Çalışanların Sosyal Güvenlik Mevzuatı açısından iş yeri açmalarında hiçbir engel yoktur. İşçilerin,  SSK’lı olarak çalışırken Bağkur’a pirimi ödemez ,yalnızca SSK prim ödemesinde gecikme ya da kesinti yaşanması halinde Bağkur’a geçmiş olur prim öder.

Sigortalı olarak çalışan kişilerin iş yerinden ayrılmaları halinde SSK sigortası biter ve Bağkur üzerinden prim borcu ödenir Aynı anda SSK ve Bağkur pirimi ödemek mümkün değildir.

                                      Özet

SSK’lı olarak çalışmaya devam eden işçi yukarda detaylıca açıkladığımız üzere, iş sözleşmesinde özel bir durum yok ise, çalışmakta olduğu işini aksatmıyorsa, İşverene bildirmek suretiyle İş Kanunları açısından bir engel yoktur.

Aynı şekilde SGK mevzuatı açısından da bir hiçbir engel yoktur Hatta, işçi şahıs şirketi kurarsa, fiilen sigortalı olarak işyerinde çalışmaya devam ettiği sürece, Bağkur primi ödemekten de muaf olur.

Özetle SSK lı olarak çalışan işçi şirket kurabilir.

Related Posts
Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Required fields are marked *